duminică, 2 ianuarie 2011

Friptura a la Prognosis

Cu ce mi-am rasfatat musafirii de revelion

Necesar

  • Carne de porc feliata
  • 1 telina mica
  • 1 dovlecel
  • 1 gutuie coapta
  • 2 ardei grasi
  • 1 rosie
  • 1 borcan ciuperci feliate
  • 10 masline
  • 1litru vin rosu demisec
  • dafin, piper, ienibahar, patrunjel,
  • marar, lamaie, usturoi, o lingurita zahar.





Preparare
Carnea crestata se sareaza, se pipereaza si se tine la rece o zi, feliile una peste alta, acoperite. Cu o zi inainte de preparare se baga la macerat pentru cel putin 12 ore.

Sosul de macerare
Se rade o felie de telina, se adauga 4-5 boabe ienibahar, 2-3 frunze dafin, o lingurita vegeta, doua pahare de vin rosu, marar si trei catei de usturoi feliat, o lingurita zahar. Se stoarce o felie de lamaie. In aceasta compozitie se scufunda carnea si se da la rece. Nu se mai adauga sare si piper!

Dupa 12 ore

  • Se scoate carnea si se scurge. Se da la grill cate 20 min pe fiecare parte, la foc potrivit si apoi se da la scurs ca sa elimine grasimea.
  • Dovlecelul se taie in cubulete
  • Ardeiul se taie fidea
  • Rosia se feliaza
  • Gutuia se curata de coaja si seminte si se feliaza
  • Ciupercile se spala cu apa rece pentru inlaturarea conservantului


Coacerea la cuptor

  • Intr-o tava zmaltuita se stropeste cu ulei de maslina si se pune carnea cu  feliile una langa cealalta. Se presara cubuletele de dovlecel si ciupercile. Sosul de la macerare se dubleaza cu vin rosu si se toarna peste compozitie. Se da la cuptorul incins, circa o ora la foc potrivit ca sa se patrunda carnea.
  • Se scoate din cuptor si se culege carnea. Se pun jumatate din ardeiul feliat, gutuia si maslinele, se pune iar carnea dar deasupra, se adauga vin rosu si se da cuptor pana se rumeneste carnea, circa 20 min, la foc potrivit. 
  • Se scoate iar tava din cuptor si de adauga deasupra restul de fidea de ardei, feliile de rosii si se ridica la suprafata maslinele. Se da iar la cuptor 10 min la foc potrivit.

Se scoate tava si se pun feliile de lamaie, se acopera ca sa se aromeze. Se serveste cu garnitura de gogosari murati, sau simpla, intrucat in preparare s-a aromatizat carnea si sosul contine alimente care se constituie in garnitura.

Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu