duminică, 27 februarie 2011

Musaca de curcan a la Prognosis

Ceva mai complicata reteta (mancarea este mai grea, pentru ca am folosit metoda traditionala de prajire a cartofilor in ulei). Stim ca nu este prea sanatos, dar, da-o naibii de treaba, ca pofta e prea mare si nimic nu se compara cu un cartof prajit. Problema este sa nu facem exces! Acum, sa te abtii de la tot, pe motiv ca nu e sanatos, nu prea e la indemana. Eu zic sa se manance din toate, dar ponderat, fara excese, asa ca, iata cum am procedat:




Necesar

  • 1 kg cartofi
  • 1/2 kg carne de curcan tocata
  • o palma de sunculita
  • 100 gr. orez
  • 1-2 morcovi
  • 2-3 dovlecei mici
  • 1 ardei gras
  • 4 oua
  • 1,5 pahar lapte
  • ulei, ulei de maslina
  • verdeata, busuioc, oregano
  • margarina (nu spun de care)

Pregatire


  • Cartofii taiati feliute de 5 mm grosime (folositi sublerul, de preferinta cu afisaj electronic, pentru a nu gresi dimensiunea feliutelor impusa de UE si FMI), se tin 20 min. in apa calda cu putin busuioc, pentru a elimina cat mai mult din amidon. Se scurg si se prajesc la foc mare in ulei bine incins. Se scot si se lasa la scurs si la racit.
  • Sunculita se curata de sorici si se taie cubulete de 1 cm. Folositi (sublerul din dotare) si se amesteca cu carnea tocata de curcan. Se pun impreuna cu jumatate de pahar de ulei de masline in tigaie si se calesc  la foc potrivit cam 15 minute, amestecand intruna. Sunculita se pune pentru a compensa lipsa de grasime din carnea de curcan. Ardeiul se curata si se taie fideluta si se adauga mai la urma. Se scoate la scurs si racit dar mai inainte se condimenteaza si se adauga oregano amestecand cat este cald, pentru a extrage si asimila aroma si se acopera apoi cu un capac.
  • Orezul se spala cu apa rece si se scurge circa 10 minute. Morcovul se taie fasii lungi si impreuna cu orezul se calesc in doua linguri ulei de masline cam 3 min, dupa care se adauga 1 pahar lapte si unul de apa si se lasa la foc mic cc. 15 min, pana se absoarbe lichidul, apoi se scoate la racit si la scurs.
  • Dovlecelul se taie feliute de 5-6 mm gosime si se caleste in ulei cam 5 min pe fiecare parte, apoi se scoate la scurs si racit..
Preparare


  • Intr-o tava unsa cu margarina si tapata cu pesmet, se aseaza un rand de cartofi si se acopera golurile astfel incat sa nu se vada fundul tavii printre feliute.
  • Peste acestea se pune orezul cu morcov si se intinde peste tot.
  • 2 oua se bat cu cateva linguri de lapte si putina sare si se toarna peste orez.
  • Deasupra se mai aseaza un rand de feliute de cartofi si peste ele se pune carnea tocata de curcan. Doua linguri de margarina se intind usor peste carne. La final se aseaza feliutele de dovlecei. 
  • Se da cuptorul bine incins circa 15 minute la foc mare, apoi se scoate tava afara si se toarna peste tot celelalte doua oua, batute cu lapte si mirodenii si se da iar la cuptor, la foc mic, inca 10 minute, pana se rumeneste poleiala de ou. Se scoate tava imediat dupa ce am oprit focul, se presara busuioc si patrunjel si se acopera cu un prosop apoi se baga iar in cuptorul fara foc, pentru a se raci treptat si pentru a absorbi aroma condimentelor pe indelete si pentru a se lega compozitia.

Se serveste cu smatana, in general rece, dar este gustos si cald insa nu fierbinte, pentru ca mancarea este aromata si gustoasa si nu se pot savura cele doua atat timp cat mancarea este fierbinte.

Pofta buna dragilor!






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu