joi, 28 aprilie 2011

Chiroste a la Prognosis

Chiroste cu branzica

Necesar

  • 1/2 kg branza desarata
  • 1/2 kg carne tocata
  • 1/2 kg aluat de paine
  • cate doua oua (la branza si la carne)
  • 1 l lapte
  • iaurt

Preparare

  • Am folosit aluat din comertul socialist, provenind de la brutarie, ambalat in punguta de plastic. Aluatul se taie in patru si apoi se intinde bine in foaie cat mai subtire, dupa care se taie cu rola in patratele de aproximativ 10 cm latura.
  • Branza se piseaza cu furculita si se amesteca cu 2 oua. 
  • Cu o lingurita se pune in fiecare patratel de foitaj, dupa care, cu o pensula de bucatarie se umezesc marginile de jur imprejur, apoi se pliaza in doua patratelul, pe diagonala si se lipesc marginile prin presare cu degetul. Dupa lipire cu podul palmei se preseaza gogoloiul de branzica astfel incat sa se intinda in tot plicul de cocatura. Se lasa pe masa pana se aduna o sarja de pus la oala.
  • In oala se pune apa la fiert cu o lingura de sare. Cand apa da in clocot, se pun cat mai repede pliculetele preparate si cu o lingura de spuma se intorc pret de 3-4 minute. Se scot la scurs intr-o sita.
  • Dupa ce s-au scurs, se ia o tava zmaltuita si se da cu ulei sau cu margarina, apoi se pun chirostele strat dupa strat avand grija ca intre straturi sa stropim cu ulei. Eu am facut o gaura in dopul sticlei de ulei cu un ac incins si stropesc astfel peste toate chirostele, ca sa nu se lipeasca. Se dau la cuptor pret de 20 min, la foc potrivit.

Se servesc cu iaurt sau cu smantana!

Coltunasi prajiti
Chirostele asa cum s-au preparat mai sus, dupa ce s-au dat prin apa in clocot, se trag prin ulei incins in tigaie pana se rumenesc pe ambele parti ca si gogosile, apoi se scot si se presara cu zahar pudra si se servesc ca desert reci!

Pentru chirostele cu carne
Carnea se caleste in untdelemn timp de cca. 10 minute, la foc mic, amestecand mereu, pana se strange si capata culoare. Se scot la scurs si dupa racire se adauga sare si condimente dupa gust.
Se amesteca cu cele doua oua si se face umplutura la pliculete la fel ca in cazul celor cu branza, apoi se repeta procedura la fel ca la cele cu branza.
Pofta buna!




Un comentariu: