marți, 20 decembrie 2011

Nalangâte

          Esenţa mea de dobrogean get-beget începe să se regăsească în mâncărurile mele. Îmi amintesc cu mare drag şi cu mare poftă de bunăciunile pe care bunica mea, bulgăroaică din Cadrilater, măritată la Babadag, le prepara în copilăria mea. Pofta mea cea mai mare era pentru dulcile şi aromatele nalangâte, în fapt nişte gogoşi specifice Dobrogei.
Reţeta este destul de veche, simplu şi rapid de realizat.

NECESAR
  • 1 iaurt (300 g), 
  • 2 ouă,
  • 2 linguri de zahăr, 
  • bicarbonat de sodiu (1 linguriţă), 
  • esenţă de lămâie sau vanilie. 
  • 12 linguri făină
PREPARARE
  1. Într-un castron se bat ouăle cu zahărul şi se adaugă iaurtul,
  2. Treptat, ca să nu apară cocoloaşe, se adaugă o parte din făină, până se obţine un amestec de consistenţa unei smântâni groase,
  3. Bicarbonatul, stins cu puţin oţet, esenţele sau coaja de lămâie se adaugă în timp ce se amestecă încontinuu,
  4. Se presară făină pentru a îngroşa amestecul,
  5. Într-o tigaie se încinge bine uleiul şi apoi se reduce focul la potrivit către mic, (nu puneţi mult ulei pentru că preparatul absoarbe la greu),
  6. Cu o lingură muiată în uleiul încins, se ia amestec şi se toarnă în tigaie turtiţe care se prajesc pe ambele părţi,
  7. Când se rumenesc, se scot la scurs pe o sită, se presară cu zahăr pudră şi se acoperă cu un prosopel sau cu un capac, să aburească şi să se menţină calde până le terminaţi pe toate.

          Se servesc de preferinţă calde, se poate adăuga câte o jumătate de linguriţă de dulceaţă peste fiecare nalangâtă. Poftă bună dar atenţie la colesterol şi la aplecat, pentru că sunt deosebit de apetisante şi cu fiecare bucată mâncată, vrei încă una şi încă una...

          Stai pe frecvenţă pentru că m-am pornit şi zilele astea prepar Cherdele, o altă reţetă din Dobrogea pierdută în negura timpului!

4 comentarii:

  1. Facea si bunica si aveau un gust divin. Aproape ca uitasem de ele multumesc ca mi-ai amintit de ele!
    P.S. Bunica folosea lapte prins in loc de iaurt :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Locuiesc de mulţi ani în străinătate și aveam poftă de ceva care să îmi aminteste de copilăriei. Și eu sunt din Babadag iar rețetă mi-a fost de ajutor. Mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere
  3. Doamne ce poftă mi-era de aceste nalangâte făcute de bunica mea, din Somova jud Tulcea, iar dupăcăsătorie a locuit în Frecăâei. Am încercat săfac din amintiri dar nu mi-au ieșit niciodată ca ale ei.... Abia aștept să le fac zilele astea, chiar dacăfierea mea o va lua la trap... Vă mulțumesc stimată doamnă pentru această rețetă !

    RăspundețiȘtergere
  4. Și mama mea ne făcea și le mâncam cu plăcere !

    RăspundețiȘtergere