luni, 4 iulie 2016

Gomboti cu prune - desert traditional

Gombotii, sau galusti cu prune, sunt un desert traditional din banat.

Ingrediente:
  • 600 g cartofi
  • 150 grame de zahar
  • un plic cu praf de scortisoara
  • 150 grame faina
  • sare
  • 4 - 5 linguri de untura de porc
  • 3 - 4 linguri de pesmet
  • 500g prune fara samburi

Mod de preparare:Fierbem cartofii in apa cu sare, ii facem piure, ii amestecam cu faina, dupa care framantam un aluat moale, pe care il lasam mai apoi sa se odihneasca putin.
In continuare, se taie prunele jumatati si se scot samburii, iar pesmetul se pune intr-o cratita si rumeneste in untura. Punem aluatul pe o planseta din lemn tapetata cu faina si il intindem la o grosime de cca 0,5 - 1cm grosime., dupa care il taiem in patrate cu latura de de 8 - 10 cm. In fiecare patrat punem cate o jumatate de pruna, in care punem putin zahar si praf de scortisoara, dupa care formam bilute sferice de aceeasi dimensiune, in masura in care se poate.

Se pune pe foc o oala de marime corespunzatoare, in care se pune la fiert apa in care s-a pus un praf de sare. Dupa ce apa a dat in clocot, plasam in ea gombotii.
Dupa ce gombotii se ridica la suprafata, ii mai lasam sa fiarba circa 5 minute, iar mai apoi ii scoatem din apa cu paleta. Urmeaza ultima faza, in care gombotii sunt trecuti prin pesmet, acum fiind gata de a fi pusi in farfurie, spre a fi mancati.

Gombotii pot fi umpluti si cu caise, sau chiar cu gem, nu doar cu prune.